Salát s oříškovou chutí aneb zdravý polníček

Kozlíček polníček (Valerianella locusta) patří mezi mé oblíbené podzimní a zimní zeleniny.

Planě roste v celé Evropě na polích, v trávnících, v příkopech, na pastvinách a vinicích od nížin do podhůří.

Je otužilý a poradí si i s teplotami až do -15 °C. Roste rychle, sklízet první lístky nebo růžice můžete už po 40 dnech.

Nejen pro posílení imunity…

Polníček je výborná a hlavně zdravá salátová zelenina. Obsahuje totiž více vitamínu C, než citron, do těla dodá i vitamín E, B1, B2, B9 a betakaroten (provitamín vitamínu A), z minerálních prvků hlavně hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor. A nesmím zapomenout na důležitou kyselinu listovou, ta je nepostradatelná pro těhotné ženy.

Kdo potřebuje posílit imunitu a taky duševní vitalitu, polníček je výbornou volbou. Aktivuje vám i látkovou výměnu, podpoří krvetvorbu, zvýší soustředění i výkonnost.

Jeho pěstování není vůbec složité, proto si ho můžete i vy vypěstovat doma nebo na balkoně. Ani nemusíte mít zahradu.

Vypěstujte si polníček na balkoně

Polníček můžete vysévat skoro po celý rok, ale nejvýhodnější je jarní nebo pozdně letní až podzimní výsev. V pozdních jarních a letních vedrech rychle vykvétá.

Vysévat jej můžete už nyní koncem ledna třeba do truhlíku nebo květináčů na okenní parapet nebo výsevy nechat v chladné chodbě u okna, v únoru můžete začít vysévat už i přímo ven (je dobré výsev ochránit netkanou textilií). Tam si ale semínka počkají, až se trochu oteplí.

Pro klíčení je vhodná teplota od 10 do 21 °C, doba klíčení je mezi 7-14 dny.

Výsev můžete provést buď na široko, nebo do řádků vzdálených od sebe kolem 15 cm, semínka od sebe asi 1 cm (a do hloubky do 1 cm).

Já vysévám do truhlíku buď na široko, pokud se mi s výsevem nechce moc zdržovat, a když si s tím chci pohrát, tak vysévám do 2 řádků do vzdálenosti mezi semínky asi 2 cm.

Polníček nepřesazujeme, ale pokud vysejeme moc nahusto a vyklíčí nám vše, musíme pak trochu protrhávat (tak na 7-8 cm od sebe, pokud chceme mít větší rostliny). Což nevadí, protože mladé rostlinky hned použijeme na chleba nebo do salátu nebo smoothie.

Do čeho polníček vyset?

To bývá otázka hlavně pro ty, kteří nepoužívají nebo nechtějí používat rašelinu (třeba přírodní zahradníky). Většina výsevných substrátů prodávaných v obchodě obsahuje rašelinu smíchanou s říčním pískem.

Můžeme si namíchat vlastní substrát. To vás naučím v mé skupince zde.

Pokud ale máte substrát z obchodu, nevadí, použijte klidně ten. Polníček vyžaduje propustnou půdu, nejlépe obohacenou organickým hnojivem nebo ještě lépe vyzrálým kompostem, upřednostňuje neutrální půdu (substrát).

Pečujeme a sklízíme

Polníček potřebuje pouze pravidelnou zálivku, zvláště, když se na jaře hodně oteplí a máte jej umístěný někde na sluníčku. A výsevy vysosají vody fakt hodně, tak je nesmíte nechat zaschnout.

Jinak je nenáročný a můžete jej brzy sklízet. Používají se buď celé růžice, nebo můžete postupně zespodu otrhávat jednotlivé lístky.

Pokud polníček vyséváte na jaře (únor – březen), sklízíte pak už koncem dubna a v květnu (do vykvetení). Můžete vysévat postupně, i v dubnu, pak budete sklízet v létě.

Další výsev můžete zkusit v červenci, pokud nejsou velká vedra, ale doporučuji počkat až do srpna, pak vás sklizeň čeká v září a říjnu. Podzimní výsevy jsou ideální v září (když to nestihnete, klidně vysejte i v říjnu) a máte s čerstvou zeleninou vystaráno na celou zimu až do jara.

🌱 TIP pro vás:

Z podzimních výsevů si pak nechejte několik nejkrásnějších rostlin, které nesklidíte, ale ponecháte je do jara, aby vykvetly. Vypěstujete si tak svá vlastní biosemínka na další roky. Jen musíte polníček na balkoně trochu přikrýt chvojím a netkanou textilií, hlavně při holomrazech.

Šup s ním do kuchyně

Polníček je v posledních letech hodně oblíbený na dekoraci pokrmů, ale také jako chutný čerstvý salát. Nahradí nám hlávkový salát v době, kdy není hlavní salátová sezóna.

Kromě čerstvých salátů se hodí i jako zelenina špenátová, ale vařením či dušením ztrácí množství vitamínů. Výborný je také k těstovinám.

Věděli jste? I z polníčku lze udělat skvělé a velmi chutné pesto.

A jak používám polníček nejraději?

Do smoothie. Oblíbila jsem si každodenní (pokud čas dovolí) ranní smoothie, přes zimu většinou z našich uskladněných bio jablíček a zeleně, co máme na zahradě nebo balkoně (třeba právě polníček, ptačinec, listy mangoldu, červené řepy a další, mrkněte sem).

Je to zdravé, na chvíli zasytí a dopoledne je to ideální strava, abych si nezatížila žaludek a mohla přemýšlet 😊.

Tak co, jdete do pěstování polníčku se mnou? Příští týden to vypukne, už se těším :-).

Pokud to chcete zkusit a těšit se také, přidejte se do naší komunity nadšených balkonových zahradníků v mé FB skupině.

Těším se na vás ve skupině, na stránce i tady při dalším ozeleňování našich jedlých balkonů.

S úctou k vám i k přírodě

Petra Babča Štěpánková

Jsem botanička, nadšená zahradnice, tvořilka, poradkyně přírodních zahrad a propagátorka zdravých pestrých zahrad a balkonů plných života.