Test klíčivosti semen od A do Z

klíčivost

Už se nemohu dočkat, až začnu s výsevy! Ta doba už se nezadržitelně blíží. Už od poloviny února lze vysévat některé teplomilné zeleniny k předpěstování za oknem nebo v teplém skleníku. A s tím souvisí i naše rozhodnutí, jestli nakoupíme nová semínka, nebo zda využijeme svých starých zásob.

Chcete-li ušetřit na každoročním nákupu semínek nemalou částku, pak čtěte dál, mám pro vás pár tipů, jak můžete zjistit, jestli budou vaše semínka z minulých let ještě použitelná, a jak jim pomoct k lepšímu klíčení.

Kdy zkoušíme klíčivost?

Klíčivost testujeme nejčastěji u osiva, které jsme:

  • sami vypěstovali,
  • nakoupili v hobby baleních v minulých letech,
  • sehnali od známých nebo ze Semínkoven,
  • skladujeme doma už delší dobu,
  • skladujeme za méně vhodných podmínek.

Mnohé rostliny uchovávají klíčivost semen po delší dobu, jsou-li semena správně skladována a byla sklizená semena dostatečně vyzrálá. O správném skladování semen a semenaření základních druhů vám ještě povím v některém z dalších článků.

NEPŘEHLÉDNĚTE!

A abyste měli přehled, jak dlouho si uchovají klíčivost semínka hlavních plodin, přichystala jsem vám přehlednou tabulku. Najdete ji tady.

Otestujte klíčivost sami

K tomu, abychom vyzkoušeli, zda nám vybraná semínka vyklíčí, si nachystáme pár věcí, které určitě najde doma každý.

Budeme potřebovat:

  • papírovou utěrku, ubrousek nebo savý či filtrační papír, případně vatu, buničinu nebo písek,
  • mělké plastové misky (třeba od nějakých potravin), talířky nebo podmisky ke květináči, případně petriho misky,
  • vodu v postřikovači,
  • mikrotenový sáček, kousek skla, plexiskla nebo postačí i potravinová folie.

Jak na to?

  • vytvoříme testovací vzorek – napočítáme 10, 25, 50 nebo ideálně 100 semen (podle velikosti semen – větších méně, menších raději více, a taky kvůli snadnějšímu výpočtu).
  • papírovou utěrku nebo vrstvu písku dáme na dno misky, navlhčíme a rozložíme na ně přesný počet semínek,
  • semínka můžeme překrýt i shora, zvláště u druhů, které potřebují ke klíčení tmu nebo u drobných semínek, aby nám nevyschla,
  • překryjeme propíchanou fólií nebo sklem (necháme větrací otvor),
  • misky/talířky necháme při stálé pokojové teplotě (minimálně 18-20°C, nejlépe do 25°C),
  • občas vyvětráme, aby nedošlo k plesnivění,
  • podle potřeby postřikujeme, aby semena byla stále vlhká (nesmí vyschnout!).

Pokud semínka kontrolujeme a udržujeme při dostatečné vlhkosti a teplotě, začnou po určité době klíčit. Většina z nich klíčí dobře na světle, u cibulovin (cibule, pórek, pažitka) a tykvovitých (okurky, dýně, cukety) zajistíme raději tmavší teplé místo.

Vyhodnocení testu

Po pár dnech nám začnou klíčit ředkvičky a další brukvovité zeleniny a saláty, asi po týdnu hrách, fazole, rajčata, po 14 a více dnech pak mrkev, celer, petržel, papriky a lilky.

Po této době test vyhodnotíme: spočítáme vyklíčená semínka a určíme procento z celkového počtu, který jsme nakličovali. Trochu si procvičíme matematiku ze základní školy :-).

Ideální je, když nám vyklíčí 80% a více, přepočteno tedy:

  • z 10 semen vyklíčí alespoň 8,
  • z 25 semen vyklíčí alespoň 20,
  • z 50 semen vyklíčí alespoň 40,
  • ze 100 semen vyklíčí alespoň 80.

Pokud je klíčivost nižší, můžeme semínka zasít hustěji, než se běžně doporučuje nebo pořídíme čerstvá z ověřených zdrojů.

Ještě máte chvíli času, než začnete vysévat semínka na záhony nebo do truhlíků ven. Tak se pomocí výsledků tohoto testu můžete připravit a zajistit si včas klíčivé osivo.

TIP: Pokud zkoušíte klíčivost třeba paprik nebo vzácnějších druhů, kterých nemáte moc, můžete naklíčená semínka využít přímo k vysetí do substrátu a urychlíte si tak předpěstování sazeniček.

Podobné postupy a pokusy probíráme i v naší semenářské FB skupině, do které vás zvu. Připojit se můžete přímo tlačítkem níže 🙂

Těším se na vaše sdílení pokusů a úspěchů při pěstování na vašich zahrádkách nebo balkonech. A vy se těšte na další pokusy 🙂

S úctou k vám i přírodě

Petra Babča Štěpánková